Tetőventilátorok hanghatásának csökkentése

Tisztelt Tulajdonosok!

Az utóbbi időszakban ahogy mi is tapasztaltuk, úgy a kapott lakói jelzések alapján a Narancsliget és a Metrodom Ambrus társasházak lakói is felfigyeltek a Narancsliget Társasház D épületének tetőjén lévő ventilátorok napi szintű működésére, annak zajhatására. A szóban forgó berendezésekkel kapcsolatosan a következő információkat szeretnénk Önökkel megosztani.

A modern társasházakban – így a Naracsligetben és a Metrodom Ambrus társasházban is – különböző légcserét biztosító berendezések működnek. Ezek közül az egyik rendszer célja – melyet a Narancsliget felől a leggyakrabban lehet hallani – a teremgarázsokban a járművek okozta megemelkedett CO szint miatt szükséges légcsere biztosítása (befúvás-elszívás). A rendszer automata módon működik: amennyiben a garázsban telepített CO érzékelők pl. nagyonbb jármű forgalom miatt magasabb CO koncentrációt mérnek és ez eléri a beállított határértéket, a vezérlő központ bekapcsolja a tetőn lévő méretes ventilátorokat az átszellőztetés és életvédelem érdekében. Tehát a rendszert funkciójából adódóan kötelezően működtetni kell, tekintettel arra, hogy az az életvédelmet szolgálja (kötelező életvédelmi rendszer).

A garázsszintek kihasználtságából adódóan mára természetes módon növekedett a járműforgalom a Narancsliget D épületében, illetve beépült a Szegedi – Reitter Ferenc – Ambrus – Szent László utcák által határolt tömb, melyből következik a gépészeti rendszerek sűrűbb működése, illetve a hanghullámok tömbön belüli felerősödése is.

Már több alkalommal tettünk intézkedéseket a zajhatások csökkentése érdekében (tulajdonosok figyelmének felhívása a garázsszinti autójáratás mellőzésére, ventilátorok előírt működésének vizsgálata, javítása, a rendszer rendszeres karbantartatása, stb.). Legutóbb a tegnapi napon (2018.04.05.) végeztünk próbaüzemet (melyet hallhattak az otthon tartózkodó lakók), illetve egyeztettünk illetékes szakemberekkel annak lehetőségét tovább kutatva, hogy milyen intézkedésekkel tartható alacsonyan a garázsok CO szintje úgy, hogy az esetlegesen zavaró ventilátor zajhatást csökkentjük.

A közeljövőben a felkért szakcég elvégzi az általunk kért finombeállításokat, továbbá megvizsgáljuk, hogy különböző beruházásokkal, eszközcserével milyen eredményt tudunk elérni a tárgyi probléma rendezése terén.

Köszönjük, hogy elolvasta tájékoztatásunkat. Az intézkedések végrehajtásáig szükséges további türelmüket előre is köszönjük!